Kõik kategooriad

Mis on SEPA makse? Erinevus SEPA ja SEPA Välkmaksete (Instant) vahel

SEPA makse

Argikeeles ja klientidega vesteldes selgitame SEPA makset kui tavalist euromakset ja SEPA Välkmakset (Instant) – kui kiiret euromakset. Aga mis tegelikult on SEPA makse? Ja mille poolest see SEPA Välkmaksest (Instant) erineb?

Mis on SEPA?

SEPA (Single Euro Payments Area - ühtne euromaksete piirkond) – ülekandestandard, mida kasutatakse Euroopa Liidus ja veel mõnes riigis, mis sellesse ei kuulu. Selles alas tehakse eurodes ülekandeid samadel tingimustel nii riigisiseselt kui ka väljaspoole – mõnda teise SEPA-sse kuuluvasse riiki.

SEPA riigid 2021

Hetkel (2021 a. jaanuaris) – koosneb SEPA 36 Euroopa riigist (27 ELi + 3. Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) riigist– Island, Norra ja Liechtenstein + 6. EMPsse mitte kuuluvast riigist –Ühendkuningriik, Šveits, Vatikan, Monaco, San Marino ja Andorra). Sellesse loendisse kuuluvad ka territooriumid, mis kuuluvad loetletud riikidele.

Mis on SEPA makse?

SEPA makse – rahaülekanne ühest SEPA riigist teise. SEPA makse tehakse saaja IBAN numbrile. SEPA ülekannete süsteemi saabumine alandas piiriüleste eurode saatmise hindu, muutis selle kiiremaks ja kasutajate jaoks mugavamaks.

Mis on SEPA Välkmakse (Instant)?

SEPA Välkmakse (Instant) (nimetatakse ka SEPA kiirkrediidiülekanneteks (Instant Credit Transfers) või SCT Inst) – välkmakseid eurodes sooritatakse 24/7/365 ja jõuavad saajani mõne sekundi jooksul.

Kellele ma saan SEPA Välkmakset teha?

SEPA Välkmakset saab sooritada ainult siis, kui saatja ning saaja pank on ühendatud SEPA Välkmaksete süsteemiga.

Hetkel on SEPA Välkmaksete süsteemis ligi 3000 panka 23 riigist ja tulevikus kavatsetakse seda nimekirja laiendada, et ühendada kõik pangad kõigist 36 SEPA riigis ja seeläbi kaotada geograafilised piirid maksete tegemisel Euroopas.

SEPA ja SEPA Välkmaksete erinevused

  SEPA SEPA Välkmaksed
Ülekande aef Kuni 1 tööpäev Kohesel (umbes 10s)
Hind* Eraklientidele TASUTA
0,20 EUR ettevõtetele
FEraklientidele TASUTA
0,20 EUR ettevõtetele
Ülekannete tegemise päevad E-R, 08.00 - 20.00 (ainult tööpäeviti) UTC+3 24/7/365
Ülekande limiidid - 100,000 EUR
Kuhu ülekandeid teostatakse? Kõikide SEPA riikide pankade vahel (36 riiki) Kõikide SEPA Välkmaksete süsteemiga liitunud pankade vahel (23 riiki)

* Tabelis olevad hinnad kehtivad Paysera klientidele. Hinnad teistes pankades võivad erineda.

Kuidas teha Paysera kontolt SEPA või SEPA Välkmakset?

#

SEPA makse

Kui teie riik ja saaja riik on SEPA alas – on ülekanne automaatselt SEPA makse ja te ei pea tegema lisatoiminguid.

SEPA Välkmakse

Peale ülekandevormi täitmist – kontrollige, kas ülekanne on märgitud kui Kiire. Kui saaja pank on liitunudSEPA Välkmaksetega – näete, et makse sooritatakse sekunditega ja tasuta (kui olete eraisik). Kui saaja pank ei ole SEPA Välkmaksete liige, siis makse valimisel ei saa märkida valikut Kiire.

Seotud artiklid

#
Isiklikud rahaasjad

Uusaastalubadused: kuidas säästa raha – 50/30/20 reegel

Üks levinumaid uusaastalubadusi on parem isiklike rahaasjade haldamine. 2021. aasta lähenedes soovime teiega jagada nõuandeid, kuidas säästa raha, rakendades 50/30/20 reeglit.

#
Isiklikud rahaasjad

Mis on IBAN ja kuidas seda leida?

IBAN on pangandussektoris üks enimkasutatavaid numbreid. Ükskõik, kas soovite raha saata või vastu võtta – kasutate peaaegu kindlasti IBAN-i. Kuid, kas te tegelikult teate, mis on IBAN?

#
Isiklikud rahaasjad

Mis on inflatsioon ja kuidas oma raha kaitsta?

Inflatsioon toimub pidevalt, kõikjal ja mõjutab kõiki. Kaupade kallinemine ja raha ostujõu vähenemine sunnivad ettevõtteid ja tavainimesi otsima erinevaid viise, kuidas kaitsta oma raha väärtuse kaotamise eest. Kuigi mõned otsustavad investeerida, otsivad teised ohutumaid alternatiive.